Naar de wc moet iedereen. Maar niet iedereen heeft een wc.

Probeer je eens voor te stellen hoe het zou zijn als je geen toilet hebt. Bekijk daarna het filmpje van de Wereld Toilet Dag.

 

Goede sanitaire voorzieningen dragen bij aan de gezondheid. In Nederland is dat allemaal goed geregeld. We hebben een goedwerkend rioolsysteem dat afvalwater snel en veilig afvoert zodat mensen niet in aanraking komen met bacteriën die ziektes veroorzaken. Alle huizen in Nederland zijn op dit systeem aangesloten. Bekijk het filmpje en ontdek hoe vies water weer schoon wordt gemaakt.

 

In het filmpje heb je gezien dat er behalve poep, plas, wc-papier en zeepwater ook een hoop andere dingen in het riool verdwijnen zoals tampons, luiers, maandverband, condooms, vochtige doekjes, blikjes, olie en vet. Hierdoor kunnen ontstoppingen ontstaan. Om het rioolsysteem in goede staat te houden is het belangrijk dat het op de juiste manier gebruikt wordt. Dus gebruik het riool alleen voor het afvoeren van poep, plas, wc-papier en zeepwater. Voor al het andere afval zijn andere oplossingen beschikbaar.

Doe een proef!

Dit heb je nodig:
  • 2 glazen met water
  • Afwasteil
  • Trechter
  • Lepel om mee te roeren
  • 2 velletjes wc-papier
  • 1 velletje vochtig toiletpapier/billendoekje

Zo doe je de proef

Stap 1 Bedenk wat er zal gebeuren met het wc-papier en het billendoekje wanneer je dit in stukjes in het water doet. Leg uit waarom je dit denkt.
Stap 2 Scheur het wc-papier in stukjes en doe dit in het eerste glas. Kijk en vertel wat er met het wc-papier in het water gebeurt. Scheur daarna het billendoekje in stukjes en doe dit in het tweede glas. Kijk en vertel wat er gebeurt. Is er verschil met het eerste glas? Wat is makkelijker om te scheuren, wc-papier of een billendoekje?
Stap 3 Roer met de lepel het water in beide glazen goed door en kijk wat er gebeurt.
Stap 4 Pak de trechter en de afwasteil. Houd de trechter boven de teil. Pak het glas met stukjes wc-papier en giet de inhoud langzaam door de trechter. Kijk wat er gebeurt. Pak daarna het glas met stukjes billendoekje. Giet dit langzaam door de trechter. Kijk wat er gebeurt. Is er verschil met het glas met wc-papier?
Waarschijnlijk heb je gezien dat de stukjes wc-papier vrij gemakkelijk door de hals van de trechter stroomden en dat de stukjes billendoekje aan de trechter bleven kleven en als een klont voor de hals van de trechter bleven liggen. In het riool gebeurt precies hetzelfde.

Uitleg

In de vochtige doekjes zit textiel (stof) verwerkt waardoor het moeilijk scheurt. Handig wanneer je je billen ermee afveegt maar slecht voor het riool. Want het textiel in de doekjes is niet-afbreekbaar. In contact met water blijven de doekjes dus heel. Dit in tegenstelling tot droog wc-papier, dat wanneer het in contact komt met water, een beetje oplost en gemakkelijk uit elkaar valt. De olie in de billendoekjes zorgt dat ze makkelijk blijven plakken. Zo zorgen de vochtige doekjes in het riool voor dikke klonten textiel die voor verstoppingen zorgen en schade kunnen toebrengen aan pompen en zeven in het rioolstelsel.

Doordat veel mensen vochtige doekjes gebruiken en deze door het toilet spoelen, raken riolen en pompen steeds vaker verstopt. Vroeger hoefden pompen maar een paar keer per jaar onderhouden te worden. Nu is dat een paar keer per week. De kosten voor het onderhouden van het rioolsysteem lopen daardoor op.
Daarom proberen waterschappen mensen bewust te maken van de noodzaak van goed rioolgedrag.