Flesjes, bekertjes, zakjes, rietjes, verpakkingsmateriaal, iedereen gebruikt het, iedere dag opnieuw. Heb je het niet meer nodig, dan gooi je het weg. Maar is weg ook echt weg? Bekijk het filmpje.


 

Plastic wordt verwerkt in heel veel producten. Ook in producten waarin je het misschien niet zou verwachten. Wist je bijvoorbeeld dat er in veel soorten scrubcrème en tandpasta ook plastic zit?

Bekijk het filmpje

 

Doe een proef!

Turn the tide on plastic is een thema dat tijdens de Volvo Ocean Race centraal staat. Zeilers willen de bewustwording rond de gevolgen van het gebruiken van plastic vergroten.

Dutch Wavemaker Irene van der Water laat zien hoe je kunt testen of er plastic in jouw scrubcrème zit. Bekijk het filmpje.

 


Voer de test uit met je eigen scrubcrème.

Dit heb je nodig:
  • Scrubcrème
  • Heet water
  • 2 bekers
  • een koffiefilter
  • een lepel of roerstaafje

Zo doe je de proef

Stap 1 Doe een flinke hoeveelheid scrubcrème in een beker.
Stap 2 Doe er heet water bij en roer goed.
Stap 3 Plaats het koffiefilter in de lege beker.
Stap 4 Giet het mengsel van crème en water in het filter.
Stap 5 Wacht tot het mengsel helemaal door het filter is gesijpeld.
Stap 6 Bekijk wat er in het filter is achtergebleven. Zie je dat gruis? Dit zijn microplastics.
Waarom zitten er microplastics in verzorgingsproducten?
Microplastics worden toegevoegd aan veel verzorgingsproducten. Aan scrubs en tandpasta worden ze toegevoegd vanwege het schurende effect. Je tanden worden er glad van. Je huid voelt na gebruik zacht. In shampoo zorgen de microplastics ervoor dat de zeep gemakkelijk uit je haar te spoelen is.

Waar blijven de microplastics?
Alle microplastics uit verzorgingsproducten verdwijnen in het riool. De deeltjes zijn zo klein dat de waterzuiveringsinstallaties ze niet uit het water kunnen filteren. Zo komen microplastics in de natuur terecht en dragen ze bij aan de plastic soup.

Hoe vermijd je microplastics?
Microplastics kun je vermijden door de etiketten op je verzorgingsproducten te lezen. Kom je de volgende woorden tegen in de lijst met ingrediënten, polyethylene, polypropylene, polyethylene terephtalate, polymetylmethacrylate of nylon, dan weet je dat er microplastics in het spel zijn.

Er is ook een simpeler manier. Download gratis de Beat the Microbead App waarmee je eenvoudig kunt controleren of een product microplastics bevat.

Maak je eigen scrubcrème
Zelf scrubcrème maken is heel gemakkelijk. Probeer het eens. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen!